Autor: Agata Lewandowska
Kategoria/cykl: Kulinaria, przepisy kulinarne
Typ okładki: miękka
Stron: 199
Wydawca: Wydawnictwo RM
Rok wydania: 2022
Mózg to najważniejszy narząd człowieka. To on „pilnuje”, żebyśmy oddychali, kordynuje cały metabolizm i umożliwia poruszanie się, mówienie oraz uczenie się. Jednym z podstawowych czynników warunkujących prawidłowe działanie mózgu jest dieta. To co jemy każdego dnia, działa na mózg. Ważny jest też relaks i wypoczynek, a również sen. W trakcie snu nasz układ nerwowy się wycisza, a tkanki odbudowują. Oprócz dobrze zbudowanej diety i wypoczynku kluczowa dla zdrowia mózgu jest aktywność fizyczna. Aktualność jest wskazana dla ludzi w każdym wieku i jest pod wieloma względami ważna dla zdrowia. Podstawowym paliwem dla mózgu jest glukoza, czyli cukier prosty. Chociaż glukoza jest potrzebna, to nie znaczy, że mamy codziennie karmić mózg duża ilością słodyczy. Skoki cukru we krwi oraz jego nadmiar niekorzystne działają na cały organizm, a mózg jest na nie szczególnie wrażliwy. Ta pozycja uczy nas zdrowych nawyków i stawia na urozmaicenie. Przypomina o odpowiednim nawodnieniu. Każda kobieta powinna wypić 2l płynów, a mężczyzna 2,5l. Uczy by z głową uzupełniać brakujące składniki odżywcze, gdyż ich nadmiar może spowodować pogorszenie samopoczucia.